Birçok teknolojik ve elektronik üründe olduğu gibi işitme cihazlarında da bazı sınıflandırmalar vardır. İşitme kaybının tipi, şekli, konfigürasyonu, kullanıcının ince-kaba motor becerileri, sosyal yaşamı, kullanıcının kozmetik kaygıları gibi durumlar işitme cihazının sınıflandırılmasında ve kullanıcıya uygun şekilde seçilmesinde göz önünde bulundurulur. Bu durumlar kullanıcıyla konuşularak ortak karar şeklinde işitme cihazının tipine karar verilir. İşitme cihazları Kulak arkası (BTE), kulak arkası açık uygulama(RITE \RIC),kulak içi(ITE,ITC),kanal içi (CIC,IIC) şeklinde sınıflandırılır.
Kulak arkası BTE (Behind the ear) işitme cihazı nedir?
Kulak arkası (BTE) cihazlar işitme kaybı hafiften başlayıp çok ileri derecede işitme kayıplarına kadar uygulanabilir. Özellikle ileri ve çok ileri derece işitme kayıplarında cihaz kulak arkası işitme cihazı seçilmelidir. Kulak arkası işitme cihazı; cihazın kulak kepçesinin arkasında pozisyonlandığı, kulak kalıbıyla ve kulak kanalını tutan çeşitli kubbelerle sesi kulağa ileten işitme cihazı tipidir. Kulak arkası işitme cihazları biopor kalıp, sert kalıp ve kubbelerle uygulanır. Biopor kalıp, kişinin kulak izi alınarak yapılan yumuşak malzemeden oluşan kulak kalıbı türlerinden biridir. Sert kalıp, kişinin kulak izi alınarak yapılan sert malzemeden oluşan kulak kalıbı türüdür. Bebeklerde, ileri ve çok ileri derece işitme kayıplarında biopor kalıp,onun haricinde hemen her tür işitme kaybında sert kalıp kullanılabilir. Cihazın teknolojik parçaları kulak arkasında bulunur. Bu işitme cihazı tipinde mikrofonlar öne ve arkaya şeklinde konumlanmıştır. Ön mikrofon daha çok konuşmaları almak arka mikrofon da gürültüyü kesmek ve iki mikrofon birlikte sesin yön tayinini sağlarlar. Kulak arkası işitme cihazı kullanımında dikkat edilmesi gerekenlerden biri de cihaz kulak kepçesinin üstünde yani terden en fazla etkilenen kısımda konumlandığı için işitme cihazının genel bakımı, temizliği ve nem alıcı tablet kullanımı son derece önemlidir. Ayrıca cihazın üzerinde ses kontrol butonu bulur ve bu buton yardımıyla program değişimi de sağlanır.
Kulak arkası açık uygulama RITE (Receiver in the ear ) işitme cihazı nedir?
RITE cihazlar çok hafif derecede işitme kayıplarından ileri derece işitme kayıplarına kadar uygulanabilir. Kulak arkası işitme cihazlarının en az görünen cihaz tipidir. Cihazın mikrofonları ve işlemcisi kulak kepçesi üstünde, hoparlörü kulak kanalı içinde yer alır. Bu yüzden kulakta tıkanıklığa sebep olmaz. Ayrıca mikrofonlar ve hoparlör arasındaki mesafe arttığı için ötme ihtimali azalır. RITE işitme cihazları çeşitli boy ve işitme kaybı tiplerine göre seçilen kubbelerle uygulanır. Ayrıca kişiye özel olarak kulak izi alınıp 3D yazıcılarda yapılan kısa mikro kalıp ve power mould ile de uygulanabilir. En çok tercih edilen kulak arkası işitme cihazı türüdür. Ancak hoparlör kulak kanalı içinde bulunduğu için kulak kirinden ve kulak akıntısından fazlaca etkilenebilir. Burada işitme cihazının filtresinin periyodik olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca bazı RITE cihazlarda ses kontrol butonu bazılarında program düğmesi bulunur.
Kulak içi ITE (In the Ear ) işitme cihazı nedir?
Kulak içi (ITE) cihazlar hafif derece işitme kayıplarından orta ileri derece işitme kayıplarına kadar uygulanabilir. Kulak içi işitme cihazları kişiye özel kulak izi alınarak 3D yazıcılar yardımıyla yapılır. Cihaz kulak arkası işitme cihazlarına göre boyut olarak daha küçük olduğu için kullanıcın el göz koordinasyonu çok önemlidir. Tıpkı RITE cihazlarda olduğu gibi cihaz kulak içinde bulunduğu için kulak kirine, neme ve kulak akıntısına maruziyet fazla olduğunda filtre değişimi önemlidir. Ayrıca cihazın mikrofonlarının üzerinde bulunan mikrofon kapakları rutin olarak yenilenmelidir. Bunun yanında cihaz kulağın bize sağladığı kulak kepçesi etkisini de sağlar. Ayrıca cihazın üzerinde ses kontrol ve program düğmeleri bulunur.
Kanal içi IIC (Invısıble ın the canal ) işitme cihazı nedir?
Kanal içi (IIC) cihazlar çok hafif derece işitme kayıplarından orta derece işitme kayıplarına kadar uygulanabilir. Kanal içi işitme cihazları kişiye özel kulak izi alınarak 3D yazıcılar yardımıyla yapılır. Cihaz kulak arkası işitme cihazlarına göre boyut olarak daha küçük olduğu için kullanıcın el göz koordinasyonu çok önemlidir. Tıpkı RITE cihazlarda olduğu gibi cihaz kanal içinde bulunduğu için kulak kirine, neme ve kulak akıntısına maruziyet fazla olduğunda filtre değişimi önemlidir. Ayrıca cihazın mikrofonlarının üzerinde bulunan mikrofon kapakları rutin olarak yenilenmelidir. Bunun yanında cihaz kulağın bize sağladığı kulak kepçesi etkisini de sağlar. Cihazın üzerinde ses kontrol ve program düğmesi bulunmaz.
WhatsApp’dan Bilgi Al