Kulağa gelen seslerin kısmen veya tamamı ile beyine iletilmesinde aksamaya sebep olan durumların, sonucuna verilen genel isime sağırlık denir. Bu durum tek kulakta veya iki kulakta da olabiliyorken, sebepleri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Çoğu işitme kaybı zamanla, yavaş yavaş ilerlemekte, ani bir şekilde fark edilememektedir. Bu yüzden rehabilitasyon veya tedavi süreçlerinin başlaması gecikmekte, buna bağlı olarak da istenilen başarı tam anlamı ile elde edilememektedir.
Sağırlık Nedenleri
İşitme kayıpları geçici, kalıcı veya değişken özellikte olabilmektedir ve aynı anda 1 veya 2 kulağı da etkileyebilmektedir. Erken yaşlarda zamanla ilerleyen tipteki işitme kaybı en sık gözüken türde olmasına karşın, sabah uyanıldığında aniden hissedilen akut işitme kaybı da görülebilmektedir. Viral enfeksiyonlar, kronik rahatsızlıklar, travmalar ve türleri en sık görülen sebepler arasındadır. Bu işitme kayıpları 3 türe ayrılmaktadır.
İletim Tipi İşitme Kaybı;
Dış ve orta kulak patolojileri nedeniyle sesin iç kulağa iletimindeki azalmaya klinikte iletim tipi işitme kaybı denmektedir. İletim tipi işitme kayıplarında saf ses ortalaması sıklıkla 60 dB aşmamaktadır. Çocuklarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Sensörinöral Tip İşitme Kaybı
İç kulak, koklea, işitsel sinir ve beyin ile ilgili, doğuştan veya sonradan bir travma sonucu meydana gelen hasardan dolayı oluşan işitme kaybı türüdür. Yaşa bağlı, yüksek sese maruz kalma ve genetik aktarım sonucu oluşan bu tip işitme kaybı en sık gözlemlenen türdür.
Mikst Tip İşitme Kaybı
İletim tipi işitme kaybı ve sensörörinöral işitme kaybının birlikteliğidir. İç kulağın yanı sıra orta kulak ve/veya dış kulak yolu problemlerine bağlıdır. Sensörinoral işitme kaybına sahip kişilerin bu sırada geçirecekleri bir orta kulak iltihabı veya dış kulak yolundaki buşonun oblitere (tıkanıklık) olması da mikst tip işitme kaybına sebep olacaktır.
Sağırlık Tedavisi Var Mıdır?
Her tür işitme kaybı için tedavi mevcuttur. Uygulanacak tedavi yöntemi işitme kaybının çeşidine göre değişiklik göstermektedir. İletim tipi veya mikst tip işitme kayıplarında ilaç ile medikal çözümler denenmektedir. Eğer sorun cerrahi bir yöntemle düzeltilebilecek seviyede ise cerrahi operasyonlar da genellikle bu tip işitme kayıplarında kesin çözüm yolu olarak kullanılabilmektedir.
Sensörinöral tipte olan koklea bazlı veya retrokoklear (işitme merkezleri, işitme siniri, beyin, beyin sapı) sebepli işitme kayıplarında ise herhangi bir ilaç veya cerrahi düzeltme sonucu tamamen iyileşme gerçekleşmez. Burada kullanılacak en net çözüm işitme cihazları ve işitme cihazları yeterli değil ise de koklear veya beyin sapı implantları düşünülmektedir.